Kakitama dzsiru
- 1 kanál mogyoróolaj
- 1 közepes fej hagyma nagyon vékonyra vágva
- 4 csésze alacsony sótartalmú dasi*
- 10 dkg cukorborsó
- 2 kanál szójaszósz
- 2 tojás
- pirospaprika
Egy nagyobb edényben forrósítsd fel az olajat, tedd bele a hagymát és süsd ropogósra. Tedd bele a cukorborsót, majd öntsd hozzá a dasit. Forrald fel. Egy másik edényben verd fel a tojásokat és lassan add hozzá a leveshez. Forrón tálald.
*dasi: A dasi számos japán étel alaptartozéka. A tasakokban lévő port előbb higítani kell, a receptekben jelzett mennyiség mindig vízzel együtt értendő. 1 tasak 4 adag leveshez elég.
Miszoleves
- 20g vakame alga
- 1 csomag tofu
- 8 dl dasi
- 3 teáskanál miszo**
Öblítsd le a vakamét, majd áztasd 10-15 percig. Csepegtesd le, és vágd 2 centis darabokra. A tofut is vágd kockára.
Forrald fel a dasit, tedd bele a vakamét és a tofut. Lassú lángon forrald 1-2 percig. A miszót tedd egy csészébe, merj rá 2 kanál forró dasit és alaposan keverd el (vagy tedd egy szűrőbe és a dasiba mártva egy kanállal lassan paszírozd az edénybe). Miután a miszo belekerült a levesbe, ne hagyd, hogy ismét felforrjon. Négy előmelegített csészébe merd a levest, a tofut és az algát egyenletesen elosztva.
**miszo: Erjesztett szójabab, só és élesztő segítségével készült sűrű pasztaszerű anyag.
Savanyú-erős rizsleves
- 6 szárított shiitake gomba (vízbe áztatva, lecsepegtetve, majd vékony
- szeletekre vágva)
- 1 liter csirkelé
- 250g csont nélküli sertéshús, gyufaszál méretűre szeletelve
- 100g bambuszrügy
- egy vékony szál sárgarépa, gyufaszál méretűre vágva
- másfél csésze rizs megfőzve
- fél dl rizsecet
- 2 kanál kukoricakeményítő
- 2 kanál szójaszósz
- 2 kanál víz
- 1 teáskanál őrölt fehérbors
- 1 felvert tojás
- 1 teáskanál szezámolaj
- 2 szál zöldhagyma vékony karikákra vágva
- 1 kanál csiliszósz
Forrald fel a csirkelevest. Add hozzá a sertéshúst, gombát, bambszrügyet és a répát. Főzd 3 percig, majd add hozzá a rizst, az ecetet, szójaszószt, fehérborsot, szezámolajat és a csiliszószt.
Ismét forrald fel, vedd takarékra a lángot és főzd újabb 3 percig.
Egy csészében keverd el csomómentesen a vízben a keményítőt. Fokozatosan, állandó kevergetés mellett öntsd a levesbe. Addig kevergesd alacsony lángon, amíg besűrűsödik. Ezután egy villára csorgatva lassan keverd el benne a tojást.
Tare szósz
- 100g cukor (ha lehet, nádcukrot használj)
- fél csésze konbu dasi
- fél csésze szójaszósz
- 3 kanál mirin*
Keverd el az összes hozzávalót, amíg sűrű sziruppá nem válik. A hűtőben egy hétig is eltartható.
*mirin: Élesztő hozzáadásával készített édes alkoholtartalmú ital. Szinte csak főzéshez használják, ami alól csak az újévkor fogyasztott mirin a kivétel.
Tofu mártás
- fél kg tofu
- két kanál szilvalekvár
- 2 kk kínai mustár
- só
Törd össze a tofut, és a többi hozzávalóval tedd be egy turmixgépbe. Keverd pépessé az egészet, majd tedd be a hűtőszekrénybe. Sültekhez fogyasztható. A hűtőben akár egy hétig is eláll.
Yukkai Jang Kuk - Hagymaleves csilis marhával
- fél kg marhahús
- 2 l víz
- csilipor vagy csilipaprika tetszés szerint
- 2 kanál szezámolaj
- 12 zöldhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kanál pirított szezámmag
- 1 kanál cukor
- fél kanál fehérbors
- két kanál szójaszósz
Ezt a levest igen csípősre készítik, és a legforróbb napokon fogyasztják, mivel elősegíti az izzadást, vagyis a test hűtését. Ugyanolyan hatásos, ha a hideg ellen fogyasztják...
A falatnyira vágott húst tedd fel a vízben egy lábosban. Forrald fel, és addig főzd, amíg a marhahús szinte szétesik. Keverd össze a csilit a szezámolajjal. Vágd apróra a zöldhagymát, és add a leveshez az összezúzott fokhagymával együtt. Add hozzá a maradék hozzávalókat és alacsony lángon főzd tovább három-négy percig. Forrón tálald. |