Kakitama dzsiru
- 1 kanl mogyorolaj
- 1 kzepes fej hagyma nagyon vkonyra vgva
- 4 cssze alacsony startalm dasi*
- 10 dkg cukorbors
- 2 kanl szjaszsz
- 2 tojs
- pirospaprika
Egy nagyobb ednyben forrstsd fel az olajat, tedd bele a hagymt s ssd ropogsra. Tedd bele a cukorborst, majd ntsd hozz a dasit. Forrald fel. Egy msik ednyben verd fel a tojsokat s lassan add hozz a leveshez. Forrn tlald.
*dasi: A dasi szmos japn tel alaptartozka. A tasakokban lv port elbb higtani kell, a receptekben jelzett mennyisg mindig vzzel egytt rtend. 1 tasak 4 adag leveshez elg.
Miszoleves
- 20g vakame alga
- 1 csomag tofu
- 8 dl dasi
- 3 teskanl miszo**
bltsd le a vakamt, majd ztasd 10-15 percig. Csepegtesd le, s vgd 2 centis darabokra. A tofut is vgd kockra.
Forrald fel a dasit, tedd bele a vakamt s a tofut. Lass lngon forrald 1-2 percig. A miszt tedd egy csszbe, merj r 2 kanl forr dasit s alaposan keverd el (vagy tedd egy szrbe s a dasiba mrtva egy kanllal lassan paszrozd az ednybe). Miutn a miszo belekerlt a levesbe, ne hagyd, hogy ismt felforrjon. Ngy elmelegtett csszbe merd a levest, a tofut s az algt egyenletesen elosztva.
**miszo: Erjesztett szjabab, s s leszt segtsgvel kszlt sr pasztaszer anyag.
Savany-ers rizsleves
- 6 szrtott shiitake gomba (vzbe ztatva, lecsepegtetve, majd vkony
- szeletekre vgva)
- 1 liter csirkel
- 250g csont nlkli sertshs, gyufaszl mretre szeletelve
- 100g bambuszrgy
- egy vkony szl srgarpa, gyufaszl mretre vgva
- msfl cssze rizs megfzve
- fl dl rizsecet
- 2 kanl kukoricakemnyt
- 2 kanl szjaszsz
- 2 kanl vz
- 1 teskanl rlt fehrbors
- 1 felvert tojs
- 1 teskanl szezmolaj
- 2 szl zldhagyma vkony karikkra vgva
- 1 kanl csiliszsz
Forrald fel a csirkelevest. Add hozz a sertshst, gombt, bambszrgyet s a rpt. Fzd 3 percig, majd add hozz a rizst, az ecetet, szjaszszt, fehrborsot, szezmolajat s a csiliszszt.
Ismt forrald fel, vedd takarkra a lngot s fzd jabb 3 percig.
Egy csszben keverd el csommentesen a vzben a kemnytt. Fokozatosan, lland kevergets mellett ntsd a levesbe. Addig kevergesd alacsony lngon, amg besrsdik. Ezutn egy villra csorgatva lassan keverd el benne a tojst.
Tare szsz
- 100g cukor (ha lehet, ndcukrot hasznlj)
- fl cssze konbu dasi
- fl cssze szjaszsz
- 3 kanl mirin*
Keverd el az sszes hozzvalt, amg sr szirupp nem vlik. A htben egy htig is eltarthat.
*mirin: leszt hozzadsval ksztett des alkoholtartalm ital. Szinte csak fzshez hasznljk, ami all csak az jvkor fogyasztott mirin a kivtel.
Tofu mrts
- fl kg tofu
- kt kanl szilvalekvr
- 2 kk knai mustr
- s
Trd ssze a tofut, s a tbbi hozzvalval tedd be egy turmixgpbe. Keverd ppess az egszet, majd tedd be a htszekrnybe. Sltekhez fogyaszthat. A htben akr egy htig is elll.
Yukkai Jang Kuk - Hagymaleves csilis marhval
- fl kg marhahs
- 2 l vz
- csilipor vagy csilipaprika tetszs szerint
- 2 kanl szezmolaj
- 12 zldhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kanl pirtott szezmmag
- 1 kanl cukor
- fl kanl fehrbors
- kt kanl szjaszsz
Ezt a levest igen cspsre ksztik, s a legforrbb napokon fogyasztjk, mivel elsegti az izzadst, vagyis a test htst. Ugyanolyan hatsos, ha a hideg ellen fogyasztjk...
A falatnyira vgott hst tedd fel a vzben egy lbosban. Forrald fel, s addig fzd, amg a marhahs szinte sztesik. Keverd ssze a csilit a szezmolajjal. Vgd aprra a zldhagymt, s add a leveshez az sszezzott fokhagymval egytt. Add hozz a maradk hozzvalkat s alacsony lngon fzd tovbb hrom-ngy percig. Forrn tlald. |